فرانتس مارتین ویمر در چهاردهم نوامبر ۱۹۴۲در روستایی از توابع زالتسبورگ[۱] اتریش در خانوادهای کشاورز چشم به جهان گشود. در همان جا تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را طی کرد و پیش از دیپلم به شهر اشتامز[۲]از ایالت تیرول[۳] اتریش رفت و در دبیرستانی تحصیلات خود در سال ۱۹۶۵ دیپلم گرفت. پیش از دیپلم بر زبانهای لاتینی و یونان باستان تسلط پیدا کرد. سپس به جامعه ی مذهبی یسوعیان پیوست و در مدرسه ی عالی یسوعیان در مونیخ تحصیل دانشگاهی فلسفه را شروع کرد. اما به دلایل مذهبی، این جمعیت و تحصیل خود را در این مدرسه رها و به زالتسبورگ بازمیگردد تا به تحصیل فلسفه و علوم سیاسی در دانشگاه آنجا بپردازد. درنهایت، در سال ۱۹۷۵ از رساله ی دکتری خود با عنوان «فهمیدن، توصیفکردن، تبیینکردن»[۴] دفاع کرد. در سال ۱۹۹۰ رساله ی استادی خود را در دانشگاه وین ارائه کرد و بهعنوان استاد حقالتدریسی در همان دانشگاه مشغول تدریس شد و در سال ۱۹۹۸ استاد صاحب کرسی آن دانشگاه شد. او در همین جایگاه به تدریس و پژوهش مشغول بود تا اینکه در سال ۲۰۰۸ بازنشسته شد و البته پس از آن تاکنون؛ هر ترم، سمینارهایی را در حوزه ی فلسفه ی میانفرهنگی برگزار میکند.
ویمر علاوه بر تدریس در دانشگاههای مختلف اتریش نظیر زالتسبورگ، اینسبروک[۵] و کِرِمس[۶]، در دانشگاههای متعددی ازجمله دانشگاه سنخوزه[۷] کاستاریکا[۸]، دانشگاه ایروین[۹] کالیفرنیا، برمن، بمبئی و ... استاد مهمان بوده است و در نقاط مختلفی از جمله اتیوپی، بلغارستان، چین، دانشگاههای مختلف آلمان، بریتانیا، هند، ژاپن، مکزیک و حتی ترکیه و تونس سخنرانی، درسگفتار و سمینارهای متعددی را ارائه کرده است.
او از سال ۲۰۱۴ استاد افتخاری دانشگاه ژجیانگ چین[۱۰] است. نکته ی بسیار جالب این است که وی با ده زبان- آلمانی، انگلیسی، فرانسه، اسپانیایی، ایتالیایی، روسی، پرتغالی، لاتینی، یونانی قدیم و حتی ترکی و تا حد اندکی فارسی و عربی- آشنایی دارد و حتی درسگفتارها و سخنرانیهایی نیز به برخی از این زبانها ارائه کرده است. او جزو هیئت مؤسس انجمن فلسفه ی میانفرهنگی وین[۱۱] است که در سال ۱۹۹۴ تأسیس شد و ویمر نخستین رئیس آن بوده است.
وی همچنین مسئول ویراستاری و سردبیر مجله ی پولیلوگ است. پولیلوگ[۱۲] مهمترین مجله ی علمی در فلسفه ی میانفرهنگی است که وابسته به این انجمن و دانشگاه وین است و از سال ۱۹۹۸ تاکنون سیوپنج شماره از آن بهطور منظم چاپ شده است.
کتابها و مقالات متعددی از وی در قالب تکنگاری یا همکاری چاپ شده که در زیر به برخی از مهمترین کتابهای وی اشاره میشود:
- درآمدی به فلسفۀ میانفرهنگی، ۲۰۰۴، وین[۱۳] (شاید بتوان ادعا کرد که این کتاب مهمترین و مشهورترین کتاب بهعنوان متن درسی در حوزه ی فلسفه ی میانفرهنگی است).
- جهانیبودن (گلوبالبودن) و فلسفه، مطالعاتی در باب میانفرهنگیبودن،[۱۴] ۲۰۰۳، وین.
- مجموعه مقالات در حوزۀ فلسفۀ فرهنگ (بین سالهای ۱۹۹۲ تا ۲۰۰۲)،[۱۵] وین.
- درسگفتارهایی در باب نظریه و روش فلسفه در مقایسه ی میان فرهنگها،[۱۶] ۱۹۹۷.
- نظریه و تاریخ فلسفه ی میانفرهنگی،[۱۷] ۱۹۹۰ (از سال ۲۰۰۱ ازطریق اینترنت در دسترس عموم قرار دارد).
- چهار پرسش در باب فلسفه در آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین،[۱۸] ۱۹۹۸.
علاوهبر این؛ وی مقالات بسیار متنوعی منتشر کرده است.
منابع:
http://homepage.univie.ac.at/franz.martin.wimmer
https://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Martin_Wimmer
http://www.wigip.org
http://www.polylog.net
[۱] Salzburg
[۲] Stams
[۳] Tirol
[۴] Verstehen, Beschreiben und Erklären
[۵]Innsbruck
[۶] Krems
[۷] San José
[۸] ۱۹۹۵
[۹] Irvine
[۱۰] Zhejiang- Universität Hangzhou, VR China
[۱۱] Wiener Gesellschaft für interkulturelle Philosophie
[۱۲] Polylog. Zeitschrift für interkulturelles Philosophieren
[۱۳] Interkulturelle Philosophie. Eine Einführung
[۱۴] Globalität und Philosophie. studien zur Interkulturalität
[۱۵] Kulturphilosophiesche Essays ۱۹۹۲ – ۲۰۰۲
[۱۶] Vorlesungen zu Theorie und Methode der Philosophie im Vergleich der Kulturen
[۱۷] Interkulturelle Philosophie – Theorie und Geschichte
[۱۸] Vier Fragen zur Philosophie in Afrika, Asien und Lateinamerika
نظر شما